Heads up: je bent waarschijnlijk een feminist!

Zooey-Deschanel-New-Girl-feminist-rants

‘Ik wil niet feministisch doen, maar…’ Nog te vaak hoor ik in dit soort uitspraken een
zekere angst voor het woord feminist. In deze rant verklaar ik de oorlog aan de
gedachte dat feminisme voor de uitverkorenen is en draait om moeten en niet mogen.

Ik ben een feminist. Dat klinkt als een nogal uitgesproken statement, maar dat is het eigenlijk niet. Zoals we Chimamanda Ngozi Adichie horen zeggen in haar TED-talk, maar de laatste tijd vooral in Beyoncé’s Flawless, is een feminist ‘a person who believes in the social, political, and economic equality of the sexes‘. Grote kans dus, dat jij ook een feminist bent, en je buurvrouw en die jongen achter de balie bij de Albert Heijn op de hoek ook. Daar hoef je weinig voor te doen, zo simpel is het.

Eén van de redenen waarom veel jonge vrouwen zichzelf geen feminist durven noemen is volgens mij het stigma dat een moderne feministe zich niet mag bezighouden met ‘onbenullige’ zaken als haar uiterlijk en het uiterlijk van anderen, laat staan daar een mening over mag hebben. Vrouwen beoordelen op hun uiterlijk is namelijk, als we de vakliteratuur mogen geloven, verschrikkelijk seksistisch. Ze mag zich ook niet mooi willen maken voor een man en moet vooral niet te veel vrouwelijke stereotypes bevestigen, want dat is onfeministisch.

Maar stel nou dat je je graag elke dag in zo’n corrigerend broekje perst en niet even naar de supermarkt durft zonder een uur aan je make-up te besteden? Stel nou dat je de perfecte huisvrouw wilt zijn, graag kookt voor je man en je elke twee weken een verse brazilian aan laat meten? Betekent dat dan dat je geen feminist kunt zijn?

Dit is precies het soort doorgeslagen tumblr-feminisme dat ertoe leidt dat mensen denken dat het gaat om een elitair clubje van moreel superieure mannenhaters die allemaal welig hun schaamhaar laten tieren.

american apparel pubic hair
Natuurlijk mag je de grote bos schaamhaar van die vrouw op het strand smerig vinden, dat is gewoon je mening. Je mag ook best naar het bloemetjesgordijn dat Zooey Deschanel naar de Vanity Fair Oscars Party droeg kijken en denken ‘giiiiirl, that stylist is not doing you any favors!’. Dat maakt je niet meteen een vrouwenhater en een seksist.

Dat soort ‘feministisch correct gemierenneuk’ leidt in mijn ogen alleen maar af van de belangrijke dingen, the big picture. Zolang je je er maar van bewust bent dat je vrouwen niet reduceert tot uiterlijkheden en dat ze er niet zijn om jouw ogen een plezier te doen. Dat betekent niet dat je iets niet mooi of lelijk mag vinden.

Een tweede stigma over moderne feministen, en eigenlijk over feministen van alle tijden, is dat ze allemaal een hekel hebben aan mannen. Het tegendeel is waar, er zijn namelijk ook genoeg mannen die zich identificeren als feminist.  Het helpt niet dat veel onwetende celebrities. die zelf toch ook gezien worden als sterke vrouwen en volgens mij honderd procent geloven is de sociale, politieke en economische gelijkheid van de seksen, het de laatste tijd nodig vinden te benadrukken dat ze ‘geen feminist zijn’.  Zo zei Shailene Woodley, bekend van haar hoofdrol in Divergent laatst ‘I’m not a feminist, because I love men.

Als ik dat soort dingen hoor wordt ik een beetje boos om zoveel domheid, maar probeer ik me er ook van bewust te zijn dat onwetendheid niet hetzelfde is als kwade wil. Ik ben er namelijk van overtuigd dat Shailene Woodley een feminist is, ze weet het alleen zelf niet. Zo ook Katy Perry, die zei ‘I am not a feminist, but I do believe in the strength of women.’ Je kunt er niet echt boos om worden, alleen maar zuchten en je hoofd schudden. En misschien het fanadres van de dames opzoeken en hen een English Dictionary sturen met daarin de betekenis van het woord ‘feminst’ gehighlight.

Gelukkig staan daar genoeg Lena Dunhams, Zooey Deschanels en Ellen Pages tegenover.

LenaQuote1200-1024x1024

Wat ik hiermee wil zeggen, tegen jullie, maar eigenlijk ook tegen mezelf: een feminist zijn betekent niet dat je nooit iets negatiefs mag denken over een ander meisje, je niet druk mag maken over je uiterlijk, of dat nail art niet je hobby mag zijn. Het betekent evenmin dat je je okselhaar moet laten staan en voortaan zelf je fietsband moet plakken, ookal weet je broer beter hoe dat moet. Wat het al helemaal niet betekent is dat je een hekel hebt aan mannen, of gelooft dat vrouwen beter zijn dan mannen. Sterker nog: je moet helemaal niks en je mag alles, zolang je je keuzes maar maakt omdat je er zelf achter staat en niet omdat je het gevoel hebt dat ze je op worden gelegd door de maatschappij of van je worden verwacht omdat je een vrouw bent.

Mannen, vrouwen en alles daartussen: hoe staan jullie hier tegenover? Noem jij jezelf een feminist en waarom wel/niet?

Getagged , , , , , , , ,

One thought on “Heads up: je bent waarschijnlijk een feminist!

  1. Milie schreef:

    Sterk artikel! Ik heb deze discussie al vaker gehad, niet alleen met mannen maar ook met vrouwen. Het inderdaad een nutteloos debat want het is volledig naast de kwestie. Je kunt het vergelijken met het beeld van vegetariërs en hun geitewollesokken. Mensen kunnen zo kortzichtig zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: