Dingen die vegetariërs te horen krijgen (pt. I)

lisa_the_vegetarian

Ik ben vegetariër. In mijn ogen is het vreemd dat je wel verantwoording af moet leggen als je geen dieren eet, maar niet als je dat wel doet. Toch is dat helaas de werkelijkheid, want je kunt niet één keer zeggen ‘nee dank je, ik ben vegetariër’ of een stortvuur van vragen, meningen en soms kritiek komt je tegemoet. Nu vind ik het echt niet erg om mijn diëtaire keuzes met veel liefde en geduld aan jan en alleman te verantwoorden, maar om mezelf en mijn medetariërs in de toekomst wat moeite te besparen, geef ik hier antwoord op enkele Frequently Asked Questions And Opmerkingen.

Inspiratieloze grapjes in de trant van ‘die tomaat is toch ook voor jou doodgemaakt’ en ‘misschien heeft sla ook wel gevoel’
Nee. Gewoon niet doen.

‘Lust je geen vlees of vind je het zielig voor de dieren?’
Ik heb als kind jaren vlees gegeten. Het ene (biefstuk) vond ik vies en het andere (kippenpootjes van de markt) vond ik heerlijk. Je zou dus denken dat het dan automatisch de tweede optie is, maar ‘zielig voor de dieren’ is echt een té simplistische manier om het principe te beschrijven. Mijn keuze om geen dieren te eten is omdat de vleesindustrie één van de meeste verrotte systemen op onze aardbol is. Het systematisch mishandelen en massamoorden van dieren en daarbij verwoesten van de planeet (de vleesindustrie is de nummer één veroorzaker van klimaatverandering, ver boven het gebruik van auto’s) om geen enkele andere reden dan ‘ik lust het graag’ is voor mij niet te verantwoorden. ‘Zielig voor de dieren’ is misschien je reden als je vijf bent en er net achter komt dat je kipnuggets eigenlijk stukjes karkas zijn, maar voor de oudere vegetariërs zit er toch wel net iets meer achter.

‘Maar eet je dan wel kip?’
Nee. Het zou je verbazen hoeveel mensen niet lijken te begrijpen dat een kip een dier is.

‘En voor de vegetariërs hebben we vis.’
Vooral in restaurants wordt deze fout nogal eens gemaakt. Op zich vind ik dat niet zo dom, het is een terminologisch verschil. Iemand die geen vlees of vis eet is een vegetariër en iemand die geen vlees, maar wel vis eet, is een pescotariër.

‘Eet je wel eieren en kaas?’
Ja. Een vegetariër kan wel zuivel als melk, kaas en eieren gebruiken. Mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, dus ook geen wol, leer of honing, zijn veganisten. Natuurlijk zijn dat allemaal slechts woordenboektermen. Je kunt je eigen regels maken. Ik zou bijvoorbeeld eerst eens vier keer nadenken voor ik leren schoenen kocht, maar er zijn ook vegetariërs die daar geen moeite mee hebben.

‘Maar wat eet je dan wel?’
Van deze vraag word ik altijd een beetje triestig. Ik vind het een verdrietige zaak dat er zoveel mensen zijn die zich letterlijk niet kunnen bedenken wat je naast vlees kunt eten (Antwoord: alles behalve dieren).

 

 

 

Getagged , , , ,

4 thoughts on “Dingen die vegetariërs te horen krijgen (pt. I)

 1. Robin schreef:

  Leuk dat je een blog bent begonnen, Evelien! 🙂 Ik ga hem volgen.

  Liefs, Robin

  Like

 2. RealEev schreef:

  ‘Die dieren worden in het leven gebracht om eten te maken”, “Denk je echt dat door jou minder beesten geslacht worden?”, “Die dieren zijn al dood!” Komen bij mij het meest voorbij… De meeste mensen snappen er gewoon niets van

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: