Het klikken waard – week 23

IHT Sustainable Luxury 2009 New Delhi Conference

In een wirwar van media en informatie kun je de weg wel eens een beetje kwijtraken, of iets over het hoofd zien. Hier zijn links naar een aantal dingen die ik deze week belangrijk of interessant vond en die je wellicht ook niet wilt missen!

It’s Suzy, bitch
De extravagante modejournaliste Suzy Menkes, herkenbaar aan haar eeuwige kuif, stapt over van de International Herald Tribune naar Vogue. Ze wordt daar International Fashion Editor. Menkes schreef een column voor Vogue.nl, waarin ze spreekt over de bitchiness in de modewereld en de kritiek die vrouwen, vaak van andere vrouwen, over zich heen krijgen op basis van hun uiterlijk. Ze sluit haar column af met de wijze woorden ‘If the bitches are winning, the true fashion lovers are losing.’ Wat mij betreft klonen we deze vrouw en maken we haar moderedacteur van alle bladen. Lees hier haar column getiteld Fighting The Bitch Brigade.

Elliot Rodger: meer dan een psychopaat
Het kan je niet ontgaan zijn dat de 22-jarige Elliot Rodger op 23 mei in het plaatsje Isla Vista in Californië zeven mensen doodschoot. In een zeven minuten durend YouTubefilmpje op zijn kanaal vertelde hij al over zijn plannen en ook de schokkende reden die leidde tot deze daad: Rodger was gefrustreerd omdat meisjes geen seks met hem wilden. De Amerikaanse media besloot Rodger vanaf het begin neer te zetten als een individueel geval, een psychopaat. Hoewel ik het met ze eens ben dat er iets in je bovenkamer behoorlijk verkeerd moet zitten, wil je een dergelijke daad begaan, vind ik het jammer dat ze the big picture missen of moedwillig negeren. Laci Green, die op YouTube filmpjes maakt over seksualiteit en gender issues was het met me eens en maakte de video Elliot Rodger: More Than A Madman die het kijken waard is.

#Defensief
Geweld tegen vrouwen is overal, maar zeker ook in Amerika langzaamaan een gewoonte aan het worden. Daarom reageerden vrouwen wereldwijd massaal met de hashtag #YesAllWomen om aan te tonen dat seksisme en vrouwenhaat iets is waar alle vrouwen vroeg of laat mee te maken krijgen. Omdat ik het in deze discussie ook zeer belangrijk vind dat mannen van zich laten horen, raad ik je aan om  het artikel #NotAllMen: How Not To Derail Discussions Of Women’s Issues te lezen. Hierin gaat de schrijver, Phil Plait van Slate.com in op het feit dat veel mannen heel defensief reageren op dit soort problematiek, terwijl dat helemaal niks bijdraagt aan de discussie.

Onder de sluier
Tot slot wil ik je aanraden om de documentairereeks Seks en de Zonde van Femke Halsema en Hassnae Bouazza  voor de NTR over moslima’s te kijken. Halsema was het zat om steeds door mannen en door westerlingen te worden verteld hoe moslima’s over van alles en nog wat denken en besloot het hen allemaal zelf te vragen. Als je een zwart-wit antwoord op de vraag ‘Islam, ja of nee?’ zoekt, zul je nog even verder moeten zoeken maar Halsema stapt er open in en stelt de juiste vragen. Hulde!

Als je ook iets tegenkomt wat ik niet mag missen, mag je het altijd even linken!

 

Getagged , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: