Guest blog – Jurassic Park, maar dan echt?

jurassic

Ik lees graag, en kom af en toe een woord tegen waarvan ik niet eens een beetje kan raden wat het zou kunnen betekenen. Vervolgens ben ik te lui om het op te zoeken. Dit leidt tot talloze onsamenhangende notities op mijn iPod, die ik nu toch eindelijk wel uit wil pluizen. Te beginnen met het fenomeen ‘permafrost’.

door Fleur

Ik besloot dus de ins and outs over het fenomeen permafrost op te zoeken en deed daarbij een interessante ontdekking. Ik wist wel ongeveer dat permafrost bevroren grond betekende, en dat is ook zo, dus punten voor diegenen die net als ik met een half oor geluisterd hebben tijdens de aardrijkskundeles. Bevroren grond die ambitieus is en permafrost genoemd wil worden, moet minstens twee jaar bevroren blijven tot ze die titel toegewezen krijgt. Je vindt permafrost volgens wikipedia in de paars gekleurde gebieden:

 

 

Zulke bevroren grond kan een flink stuk bedragen, van 60 centimeter tot tientallen meters dik. De bovenste laag kan ’s zomers ontdooien en ’s winters weer bevriezen (de dooilaag). Hier kunnen planten in groeien, iets dat in het onderste gedeelte van de permafrost (de dikste laag, die de actieve laag wordt genoemd) niet kan. Het is nogal riskant om iets op permafrost te proberen te bouwen, omdat men over het algemeen niet geniet van het feit dat hun huis na een half jaar volledig verzakt, maar in de Siberische stad Jakoetsk (waar ongeveer 200.000 mensen wonen) is het met behulp van betonnen en houten palen toch gelukt.

In 2012 zijn Russische onderzoekers er achter gekomen dat permafrost, afgezien van het feit dat het een leuk woord is, ook nog een bijzondere kwaliteit heeft. Het kan namelijk oeroud DNA conserveren, zoals van de 30.000 jaar oude plant Silene stenophylla, wat de 20 jaar oude rattenskeletjes die ik vroeger uit de berm groef lachwekkend doet lijken. Goed, DNA van oude planten. Daar gaat mijn bloed nu niet bepaald sneller van stromen. Als echter de mogelijkheid bestaat dat Japanse onderzoekers met DNA uit permafrost en een olifant als draagmoeder een mammoet gaan klonen, dan schreeuwt alles in mij JURASSIC PARK!

 

 

Als je hier meer over zou willen lezen, dan kun je de National Geographic documentaire opsnorren die ik hier laatst over zag of dit artikel van The Daily Telegraph lezen. 

Getagged , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: