Vroeger was alles beter

nostalgia

Ik heb in het algemeen weinig op met clichés. Als jij ‘what doesn’t kill you makes you stronger’ als Twitter bio wilt, of een zwerm zwaluwen op je arm laat tatoeëren, moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten, maar weet dan dat ik achter je heel hard mijn best sta te doen om mijn ogen op hun plaats te houden, want rollen willen ze. Ik weet dat dergelijke judginess een slechte eigenschap is, snobistisch zelfs, maar soms kan ik het toch echt niet helpen. Ik heb geen behoefte mijn kamer te decoreren met de nu overvloedig aangeboden kussens met ‘dream it, wish it, do it’ of ‘live, love, laugh’ erop en hoef ik ook geen T-shirt met ‘happiness is not a journey, it is a destination’. Eén van de clichés waar ik nog wel de grootste hekel aan heb is ‘vroeger was alles beter’. Dat is namelijk helemaal niet zo. Allow me.

Nostalgie is een heel menselijk iets. Een dier kijkt -voor zover wij weten en dat is volgens mij niet zo heel ver- niet terug naar vroeger. Een volwassen kangoeroe mijmert niet eindeloos over de tijd dat hij nog lekker in de buidel van zijn moeder rondhoste en een vlinder denkt niet ‘ach, kon ik nog maar een dagje rups zijn’. Dieren zijn vrij fervente aanhangers van het cliché (oh ironie) ‘leef in het nu’. Bij ons mensen is dat wel anders. De hang naar het verleden is alomtegenwoordig en kan bij onze soort prima hand in hand gaan met kijken naar de toekomst. Je kunt er echter ook in doorslaan.

Dat blijven hangen in het verleden (‘dat is bijna honderd gulden!’) heeft volgens mij twee redenen. Eén is de angst voor verandering, binnen ons eigen leven, maar nog meer binnen onze maatschappij. Nummer twee is de angst voor het verstrijken van de tijd, met andere woorden het steeds dichterbij komen van de toekomst. Leven in het verleden is het zwaard waarmee we ons wapenen in de strijd tegen de klok.

Mensen die klagen over het internetgebruik van ‘de jeugd van tegenwoordig’ (weer zo’n lekker cliché) doen in mijn ogen niets anders dan hun eigen angst voor de toekomst en de vrees dat er daarin geen plaats meer voor hen is, projecteren op de jongere generatie. Begrijp me niet verkeerd, ik erger me ook alle kleuren van de regenboog als ik met iemand uit eten ben en die persoon kijkt vaker op het scherm van zijn smartphone dan naar mij. Maar het valt simpelweg niet te ontkennen dat techniek ons leven aanzienlijk heeft verbeterd. Vijftig jaar geleden moest je maar hopen dat je geen hartaanval kreeg buiten de bebouwde kom, want dan was de hemel dichterbij voor je dan de eerstvolgende telefoon.

Ook irriteert het me verschrikkelijk als mensen dingen zeggen als ‘je kunt tegenwoordig niemand meer vertrouwen’ of ‘je moet tegenwoordig zo goed op je portemonnee letten als je gaat winkelen’. Alsof er vroeger niet gestolen, gelogen en gemoord werd. Alsof mensen drie generaties geleden simpelweg betere mensen waren dan wij. De menselijke geschiedenis is besmeurd met massamoord, slavernij, verraad, racisme, seksisme, armoede, ziekte en lijden.

Ik ontken niet dat de technologische revolutie en de maatschappelijke veranderingen die deze met zich mee heeft gebracht hun keerzijde kennen (zei daar iemand global warming?). Ik neem het mensen ook niet kwalijk dat ze de wereld om hen heen zien veranderen in een voor hun gevoel razend tempo en zich in het nauw gedreven voelen. Ik vind het alleen nogal kortzichtig en ongenuanceerd om te doen alsof vroeger alles beter was. Alles, het woord alleen al. Vroeger was niet alles beter en ook niet alles slechter. Vroeger was zelfs niet alles anders, dus laten we alsjeblieft met zijn allen afspreken om dit cliché vanaf nu niet meer te gebruiken.

Wat zijn cliché uitspraken waar jij je aan ergert en waarom?

Artwork borrowed from Chris Piascik

Getagged , , , ,

One thought on “Vroeger was alles beter

  1. fleurblogs schreef:

    Overigens, over global warming! De aarde is de afgelopen jaren weer een beetje afgekoeld zelfs, het is alleen dat het allemaal te snel gaat. Maar ik ben het helemaal met je eens, ik denk altijd maar aan sanitair en bier moeten drinken ipv water omdat je van water freaking ziek werd, als ik mezelf weer eens nostalgisch in een middeleeuws kasteel (zonder verwarming, en toen mocht je niet eens een broek aan, dat tocht) plaats.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: