3 literatuurklassiekers die wél leuk zijn

books

Ik ben begonnen in Ulysses. Het meesterwerk van James Joyce is eindeloos en staat bekend om zijn oersaaiheidsfactor, maar het is nu eenmaal Stephen Fry’s favoriet en het staat op vrijwel alle must readlijstjes. ‘…Dus zo saai kan het nooit zijn’, dacht ik. Boy, was I wrong. Het probleem is dat ik hem als luisterboek heb. Ik heb nog nooit langer dan vijf minuten aandachtig geluisterd, zonder letterlijk in slaap te vallen of in mijn hoofd to do lijstjes voor de volgende dag te maken.

Hoewel we met zijn allen hebben besloten te doen alsof het niet zo is, ga ik het hier gewoon zeggen: sommige klassiekers zijn oersaai! Ze waren honderd jaar geleden earth shattering en meeslepend, maar voor onze Twitter-breinen die verwend zijn met graphic novels, vertalingen van over de hele wereld en de toegang tot meer informatie dan ons lief is achter één muisklik zijn ze soms op z’n zachtst uitgedrukt teleurstellend (Ja, Madame Bovary, ik heb het tegen jou, jij zogenaamde schrik van het patriarchaat). Nu het goede nieuws: Ik heb hier drie klassiekers geselecteerd waarbij dat absoluut niet zo is en waar je zeker van zult genieten!

1. To Kill A Mockingbird – Harper Lee

Het grote verdriet van deze aardbol is toch wel dat Harper Lee maar één boek heeft geschreven, want man, wat is ze daar goed in. Ik ben verliefd op dit verhaal en alle personages. In To Kill A Mockingbird vertelt een klein meisje, Scout, over haar leven in een klein Amerikaans stadje verdeeld door racisme. De hele gemeenschap is in de ban van een rechtszaak en de kinderen proberen het allemaal te begrijpen door het observeren van de volwassenen. Dat is het leuke voor de lezer. Ook al zie je alleen wat Scout ziet, je begrijpt toch precies wat er aan de hand is, zelfs als zij het niet snapt. Tussen de regels door ben je eigenlijk ook het verhaal van de volwassenen aan het lezen. Wat ik er ook erg leuk aan vind is het feit dat het boek een hele zomerse sfeer heeft. Als je erin leest, voelt het bijna alsof je zelf in het warme zuiden van Amerika bent. Ik heb het boek niet gelezen, maar geluisterd. Ik weet niet door wie het werd voorgelezen – de perfecte Scoutstem –  of van welke uitgever het was, want ARR MATEY, maar wie zoekt zal vinden.

Fun Fact: Victoria en David Beckham hebben hun dochtertje Harper genoemd omdat To Kill a Mockingbird het favoriete boek van Victoria is. Wie had gedacht dat Posh Spice en ik nog eens iets gemeen zouden hebben?

2. The Old Man and the Sea – Earnest Hemingway

Dit boek, of eigenlijk short story,  gaat over een oude man en een vis. Dat is het eigenlijk wel zo’n beetje, maar old Earnest weet daar episch over te schrijven. Hij zet het personage van de oude man zelfs zo goed neer, dat ik – als overtuigd vegetariër- helemaal team visser was. Ideaal om uit te lezen in een treinreis of in de wachtkamer van de dokter/tandarts/waxsalon.

3. 1984 – George Orwell

1984 Is niet een boek dat je in je strandtas gooit voor een luchtige beach read. Als je wilt lachen, kun je beter iets anders lezen, maar het is wel verschrikkelijk goed en vooral erg spannend. Het hoofdpersonage, Winston Smith, leeft onder een totalitair regime en dat is te merken in zijn denken en doen. Langzaam maar zeker merk je een verandering in Smith als een stemmetje in zijn hoofd gaat twijfelen aan alles wat hem zijn hele leven lang is verteld. Hij gaat op zoek naar gelijkgestemden in een wereld waar je niemand kunt vertrouwen. Dystopische fictie is helemaal in, denk aan The Hunger Games en Divergent. Als je wilt weten waar het, in mijn ogen, allemaal mee begon, lees dan zeker 1984. Het boek blijft actueel, want hoewel de situatie in het boek wel erg extreem lijkt, houdt het ons ook zeker een spiegel voor over hoe er in onze tijd met privacy om wordt gegaan. Afluisterschandaal na afluisterschandaal komt aan het licht en ik weet zeker dat George Orwell zich keer op keer omdraait in zijn graf en roept ‘I TOLD YOU SO!’

Hebben jullie nog toevoegingen aan deze lijst? Of boeken à la Ulysses, die je erg teleurstelden?

Getagged , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: