Recept voor easy peasy pruimenplaattaart

a- cover

Deze pruimentaart kun je met de hand mixen, je pleurt het beslag in een bakblik, mikt er wat pruimen op en je bent klaar. Als dit niet met recht een easy peasy recept mag heten, eet ik m’n taart op.

Pruimen hebben een beetje een oma-imago. Ik heb nog nooit iemand een ander een zuurmango horen noemen, om nog maar niet te spreken over waar we het woord pruim nog meer voor gebruiken. Dat slaat eigenlijk nergens op, want ik mag pruimen wel. Ze hebben een mooie paarsblauwe kleur, feloranje vlees, ze zijn een handig meeneemformaat en ook erg goed voor je.

Vorige week bracht de moeder van mijn manager en tevens schoonmoeder van mijn oom (lang verhaal) een pruimentaart langs op mijn werk. Ik vond die zo lekker dat ik vandaag na wat gegoogle besloot ook eens zo’n taart in elkaar te flansen. Het hielp ook dat je dezer dagen overal voor een euro een bak pruimen kunt kopen.

Genoeg gekletst, laten we beginnen.

Dit heb je nodig:

1.

-10 tot 15 pruimen (groot of klein, groen of paars, niks is te gek!)
– 250 gram zelfrijzend bakmeel (óf 250 gram bloem met een half zakje bakpoeder)
– 50 gram boter, gewoon die zachte die je op je brood doet, of roomboter
– 150 gram suiker
– een zakje vanillesuiker (kun je weglaten als je er weer speciaal voor naar de AH moet)
– 2 (grote) eieren
– een scheutje melk (en nog een scheutje als je ’t echt niet aangeroerd krijgt, zoals m’n vader)
– kaneel

Dit moet je doen:

1. Verwarm de oven voor op 170 graden.

2.

2. Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit. Je kunt er tussendoor best een paar opeten, want aan een boom zo vol geladen mist men vijf, zes pruimen niet (Hieronymus van Alphen).

3.

3. Gooi alles behalve de kaneel en de pruimen in een beslagkom. Geef de beslagkom samen met een garde aan je vader en laat hem mixen tot het beslag glad is. Je hebt tenslotte al genoeg te doen!

4.

4. Giet het beslag over een bebakpapierde (shush) bakplaat uit en druk de halve pruimen erin. Maak je geen zorgen als de pruimen een heel eind boven het beslag uit steken, komt allemaal goed! Strooi een beetje kaneel en eventueel suiker over de pruimen.

5.

5. Zet de bakplaat op een rooster in het midden van de oven. Laat hem er 20 minuten in staan. Zet dan de oven uit en laat de bakplaat nog even 5 minuten in de dichte oven staan. Als het goed is, heb je dan zoiets als hierboven. Zo niet, dan heb je iets verkeerd gedaan.

Eet smakelijk!

Getagged , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: