9 x Waarom je naar Berlijn moet

brandenburgerto

Ik ben inmiddels drie keer in Berlijn geweest. De eerste keer was op studiereis. Waarom kunnen we niet gewoon naar Londen of Parijs gaan, dacht ik. Het feit dat ik er daarna vrijwillig nog twee kaar naartoe ben geweest, zegt denk ik genoeg. Dit zijn negen redenen waarom jij ook naar deze stad moet, waarna je gegarandeerd van de Brandenburger Tor wilt roepen ‘ICH BIN EIN BERLINER!’

1. De geschiedenis (en musea)

Van de Holocaust tot aan De Berlijnse Muur, deze stad heeft geleefd, en dat is overal te merken. De stad is bezaaid met monumenten, musea en andere tastbare herinneringen. Als je wilt kun je een fiets huren en de lijn volgen, die door de hele stad loopt op de plaats waar vroeger de muur stond. Ook de East Side Gallery mag je niet missen. Dit is het laatste overgebleven fysieke deel van de muur, waar graffiti-artiesten op los zijn gelaten. Het meest indrukwekkend vond ik het Holocaust Denkmal, of eigenlijk het informatiecentrum eronder. Het Holocaust Denkmal is een gigantisch monument, in de vorm honderden stenen blokken die in rijen staan. Als je ertussendoor loopt – het is gratis toegankelijk voor iedereen – krijg je door de hoogte en diepteverschillen een gevoel van desoriëntatie, verdwalen en geen uitweg kunnen vinden. Dat is precies de bedoeling. De bedenker wil hiermee het gevoel nabootsen dat Joden moesten doorstaan tijdens de oorlog en in kampen. Onder het monument is een informatiecentrum, waar één ruimte in het bijzonder me kippenvel van mijn kruin tot mijn tenen gaf. In deze donkere kamer liggen in de grond uitvergrote, verlichte brieven die gevangenen in concentratiekamen naar hun geliefden, familie en vrienden schreven.

2. De architectuur

Berlijn heeft heel wat meegemaakt. Het is gebombardeerd, gesloopt en kapot gemaakt. Dat betekent dat er ook weer gebouwd moest worden. Daarom heeft de stad nu een bizarre mix van hypermodern en klassiek. Wie van architectuur houdt moet ook zeker eens gaan kijken in de wijk waar zich de ambassades bevinden. Je kunt daar ook een architectuurtour door volgen.

3. De graffiti/straatkunst

Niet alleen op de East Side Gallery vind je het werk van Berlijnse graffiti-artiesten. Door de hele stad vind je hun werk, levensgroot op gebouwen en huizen. Een grafisch ontwerper uit Berlijn die ik ooit eens interviewde wist te verklaren waarom Berlijn zo’n kunsthaard is. Voor de val van de muur moesten alle West-Duitse mannen die niet in Berlijn woonden, een verplichte legerdienst voltooien. In zijn woorden zakten alle wietrokende hippies en andere pacifistische en vaak creatieve geesten toen af naar Berlijn en zijn daar gebleven, ook na het vallen van de muur. Dat is goed te merken, niet alleen de straatkunst is overal aanwezig, ook in musea kun je makkelijk aan je kunsttrekken komen.

IMG_0132

4. De natuur

Ja, dat lijkt een beetje vreemd hè, natuur in de stad. Toch was het één van de eerste dingen die me opviel in Berlijn: het groen, de ruimte. Er is genoeg ruimte om veilig te fietsen en dat doen de meeste Berliners dan ook. Uitgestrekte groenstroken en parken maken dat je soms even vergeet dat je in zo’n megastad bent. Met de bus ben je in minder dan een uur midden in het bos, of bij de zee, bijvoorbeeld als je besluit het Haus der Wannsee te bezoeken, een prachtige villa met een gruwelijke geschiedenis. Hier werden namelijk de meest vreselijke plannen gesmeed door Hitler en de zijnen.

5. De fashion

Fashionlovers kunnen hun hart ophalen in Berlijn. Zo’n beetje elk hip merk wat je kunt bedenken, heeft er een winkel en in de buurt van die winkels vind je de Berlijnse fashionista’s, die graag voor je poseren als je je camera waagt aan streetstyle fotografie. Niet te missen: Kurfürstendamm (& Other Stories!), Neue Schönhauser Straße en aansluitend Münzstraße met American Apparel, Hackescher Hof.

6. Het Italiaanse eten

Vraag me niet hoe het komt, maar toen ik met mijn vriend in Berlijn was, viel het ons op hoeveel Italiaanse restaurantjes er waren. Nu moet ik zeggen dat ik dat niet zo erg vind, want de Duitse keuken heeft voor vegetariërs en niet-aardappelfanatiekelingen weinig te bieden. Voor 7 euro heb je een heerlijke lasagna op elke straathoek, dus je kunt met een geruste portemonnee elke dag uit eten gaan.

7. De Berliners

Zo onbeleefd en eentalig als Duitse toeristen in Nederland soms lijken te zijn, zo hip, vriendelijk, behulpzaam en keurig Engelssprekend zijn de Berliners. Wat een heerlijk volk!

8. De budgetvriendelijkheid

Van het openbaar vervoer, tot het eten, tot de attracties, als je je ogen openhoudt, kun je van je vakantie in Berlijn met gemak een budgetvakantie maken.

9. Uitgaan

Wie van Güte Party houdt, hoeft in Berlijn niet ver te zoeken. In de Europese versie van The City That Never Sleeps is er elke dag van de week wel wat te feesten. In de clubs is het echter meestal donderdag, vrijdag en zaterdag druk.  Of je nu op een voormalig industrieterrein vieze dubstep wilt luisteren à la Skins, onder een terrraswarmer goedkope cocktails wilt drinken of liever naar een club met 16 verdiepingen gaat, het kan en je bent er zo met de metro.

Getagged , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: