Dingen die vegetariërs te horen krijgen (pt. III)

lisa

Is het einde dan nog niet in zicht? Ik hoor het jullie denken, maar nee. Hier is dus deel 3 van de eindeloze stroom vragen en opmerkingen die vegetariërs te horen krijgen, met liefde beantwoord door yours truly.

‘Ik doe niet mee aan al die moderne onzin’

Vooral wat oudere mensen vinden vegetarisme vaak ‘moderne onzin’. Wat natuurlijk hilarisch is, want het is al zo oud als de mensheid zelf. Ik denk dat deze verkeerde opvatting kan worden afgedaan met een paar quotes van andere vegetariërs:

‘My body will not be a tomb for other creatures’  ‘The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look upon the murder of men’– Leonardo Da Vinci (1452- 1519)

‘Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet’ – Albert Einstein (1879 – 1955)

‘I have no doubt that it is a part of the destiny of the human race, in its gradual improvement, to leave off eating animals, as surely as the savage tribes have left off eating each other’ – Henry David Thoreau (1817- 1862)

 

‘Mensen zijn gemaakt om vlees te eten’

Ten eerste vind ik het juist een geweldige eigenschap van mensen dat ze geen slaaf zijn van hun instinct. We kunnen rationeel denken en beslissingen maken op basis van informatie en we kunnen ons intellectueel en emotioneel ontwikkelen. Als het idee dat mensen gemaakt zijn om vlees te eten waar zou zijn, vind ik dat dus alsnog geen reden om het ook te doen. Dat gezegd hebbende – je voelt ‘m al aankomen – het is een mythe. Het spijsverteringkanaal van mensen is te lang voor een vleeseter. Het is namelijk ongeveer 12 keer onze lichaamslengte. Het spijsverteringskanaal van vleeseters is gemiddeld 3 keer hun lichaamslengte. Vleeseters maken vitamine C aan zelf aan, waar planteneters, zoals mensen, het uit hun dieet moeten halen. Ook is ons maagzuur 20 keer zwakker dan dat van vleeseters. Onze maag en darmen zijn simpelweg niet gemaakt om vlees te verwerken.


‘Dan heb je zeker wel veel tekorten/Dan moet je zeker wel vaak naar de dokter’

Als je van de één op de andere dag besluit geen vlees meer te eten (gefeliciteerd!) en vervolgens alleen maar droge rijst eet, gaat het niet goed met je. Als je een gevarieerd dieet hebt, is er niets aan de hand. Het grootste risico is een vitamine B tekort. Vitamine B kun je naast uit vlees ook halen uit zuivel, soja, noten, peulvruchten zoals bonen en linzen, ontbijtgranen zoals havermout of muesli, volkorenbrood, bananen, bladgroente and the list goes on. Als je elke dag een vleesvervanger op basis van zuivel en/of soja eet, heb je je portie vitamine B al binnen. Het mogelijke vitamine B-tekort dat een roekeloos vegetarisch dieet met zich mee kan brengen, weegt echter niet op tegen de gezondheidsproblemen die vlees eten met zich meebrengt, zoals een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Er zijn vegetarisch en zelfs veganistisch etende dokters, topsporters en zelfs bodybuilders. Er is dus geen enkele reden waarom je niet groot, sterk en gezond kunt worden zonder vlees te eten.

Meer lezen? Zie ook Dingen die vegetariërs te horen krijgen Pt. I en Dingen die vegetariërs te horen krijgen Pt. II, als je wilt. ’t Is een vrij land, natuurlijk.

Getagged , , , , , ,

3 thoughts on “Dingen die vegetariërs te horen krijgen (pt. III)

  1. lifebloglau schreef:

    Deze drie berichten zijn echt hands down de beste ooit! Sommige mensen denken zo oppervlakkig over vegetariers.. “Ja maar als je dit vlees niet eet, gooi ik het zo weg en dat is ook zonde” of “met jou kunnen we niet bqq’en” Ik heb toevallig een post geschreven over vegetarier zijn en vleesvervangers. Het zijn er zo veel en je merkt het verschil amper! No problemo (:

    Like

  2. MindOfMine schreef:

    Wauw! Ik krijg bij alle drie de punten echt nieuwe inzichten! Ook als niet-vegetariër maar niet-vegetariër-aanvaller is dit erg leerzaam 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: