3 x documentaires waar je boos van wordt

Ik kijk graag documentaires. Sommigen zijn leuk, fascinerend, educatief en inspirerend en anderen maken je boos, verdrietig, gefrustreerd en hopeloos. Maar je kunt nu eenmaal niet je ogen sluiten voor alle narigheid in de wereld en problemen kunnen pas worden opgelost als ze eerst erkend worden. Hier dus drie documentaires waardoor ik het liefst mijn laptop na afloop in de blender zou proppen, en die laptopsmoothie vervolgens door het gootsteenputje zou willen spoelen. Enjoy (soort van)!

Blackfish (2013, Gabriela Cowperthwaite)

In één van de boeiendste en meest diepgravende documentaires die ik heb gezien,  horen we schokkende onthullingen over hoe het er achter de schermen bij orkapark SeaWorld aan toe gaat. Als een trainster wordt gedood door de ster van het park, groeien kritiek en argwaan tegenover de organisatie. Ondanks een legio aan experts, beelden, getuigen en documenten die de misstanden bewijzen, houdt SeaWorld voet bij stuk. Ze vertellen de ene leugen na de andere en leggen de schuld van het ‘ongeluk’  bij de trainster zelf. Dat gaat haar collega’s, die tot stilte waren gedwongen, te ver en ze besluiten eindelijk te vertellen hoe het er echt aan toe gaat in SeaWorld. De emotionele en fysieke mishandeling en kwelling van de orka’s is ronduit schokkend en nog schokkender het web van leugens en verkeerde informatie dat bewust wordt gesponnen door de mensen die hier geld mee verdienen. Er wordt in de parken bijvoorbeeld gezegd dat orka’s in het wild ongeveer 30 jaar worden maar in gevangenschap veel langer leven. Wrong. In het wild kunnen ze wel 100 worden en in parken worden ze vaak maar 25. Na het zien van deze docu heb ik eigenlijk een vieze smaak in mijn mond wat betreft alle dolfinaria.

Object van boosheid: mensen die dieren uitbuiten voor geld.

The World Before Her (2012, Nisha Pahuja)

Deze documentaire  laat de verdeeldheid in India zien, tussen enerzijds de verwestering en anderzijds de hang naar extremisme. We zijn vooral gewend aan beelden en berichten van moslimterroristen, maar hindoeterroristen doen daar niet voor onder. Groepen mannen dringen bars binnen en vallen daar de vrouwen aan, omdat die daar volgens hen niet horen. Ze plaatsen bommen in openbare plaatsen en leren jonge meisjes in indoctrinatiekampen hoe ze wapens moeten gebruiken om moslims en christenen te doden. Het breekt je hart om meisjes van krap 11 jaar op straat te horen roepen ‘Mark your foreheads with blood and welcome your enemy with bullets!’  Aan de andere kant zien we meisjes van nog geen 25 die zich in naam van de Miss India verkiezing vol botox laten spuiten en een laken over hun hoofd krijgen om ‘objectief te kunnen beoordelen wie de mooiste benen heeft’. Deze kant van het verhaal staat volgens hen symbool voor de bevrijding van de Indiase vrouw.

Object van boosheid: Het feit dat vrouwen in zoveel plaatsen in de wereld wordt gedicteerd hoe of wat ze moeten zijn, en extremisten natuurlijk.

Bully (2011, Lee Hirsch) Ik moest van deze documentaire een uurtje bijkomen. De verhalen en beelden van kinderen die gepest worden en vooral ouders die hun kind zijn verloren door pesten, raken je tot in het allerdiepst van je ziel. In Amerika, waar in scholen veel nadruk wordt gelegd op prestatie en populariteit is pesten een probleem dat vrijwel wekelijks leidt tot schietgeweld en zelfmoorden. Lee Hirsch toont je de verhalen achter die zelfmoorden en eindigt op een positieve noot. Als onderdeel van The Bully Project, dat is opgezet door de ouders van de 11-jarige Ty Field- Smalley die zichzelf door het hoofd schoot omdat hij werd gepest, wordt deze documentaire nu op scholen door heel Amerika getoond. Ik hoop dat het genoeg is.

Object van boosheid: kinderen die pesten, maar vooral de volwassenen die de macht hebben er iets aan te doen en zich er met smoesjes en valse beloftes vanaf brengen.

Getagged , , ,

One thought on “3 x documentaires waar je boos van wordt

  1. Idhuna schreef:

    Wauw, heel interessant om te lezen! Leuk dat je hier over schrijft!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: