Het Klikken Waard – Week 37 + 38

lupita

Ik hoop dat je je verveelt, want er is deze week een hele hoop dat ik je wil laten zien. Het internet zat namelijk de afgelopen weken ook weer vol verhalen die het verdienen gehoord te worden! 

Hermione: de feministische stem van de Verenigde Naties

Naast Angeline Jolie is ook Emma Watson ambassadrice van de VN en wel op het gebied van gender equality. De actrice is het gezicht van de HeForShe Campagne, die mannen wil betrekken bij de discussie rond gelijkheid van de seksen. In deze capaciteit gaf ze een speech, die ze al dan niet zelf heeft geschreven, maar waarmee ze kort en krachtig uitlegt waarom mannen net zo goed feministen  moeten zijn.

Boy Power en The Wizard of Oz

Wat hier mooi bij aansluit, is deze Ted Talk van Colin Stokes. Hij heeft het over de stereotypen op basis van sekse die we onze kinderen voorschotelen door onder andere film. Het film-gedeelte vind ik mild interessant, maar wat me vooral treft is dat hij zegt ‘we leren onze meisjes zich te wapenen tegen het patriarchaat door middel van girl power, maar wat leren we onze jongens?’ Dat is een heel interessant vraagstuk en ik ben blij dat de aandacht daar de laatste tijd ook heen verschuift.

De meisjes van de vleesfabriek

Het kan je niet ontgaan zijn dat er de laatste jaren veel Polen naar Nederland zijn gekomen om te werken. Dat niet iedereen daar even blij mee is, kan je ook niet ontgaan zijn, getuige het Polen Meldpunt-drama en het kringgesprek op de gemiddelde Nederlanse verjaardag, waarbij er altijd wel iemand ‘ze stelen onze banen!’ de kamer in gooit. Laat me je één ding vertellen: ze mogen die banen hebben. Ik zie mezelf namelijk niet 10 uur per dag, 6 dagen in de week varkenskarkassen opensnijden, zodat ik met 6 andere mensen in een bungalow kan slapen, ook al had ik dan het bovenste stapelbed. Kijk en huiver, deze documentaire van de NPO over drie Poolse meisjes die huis en haard verlaten omdat hen in Hollandia gouden bergen werden beloofd.

Vieze, vieze kleren uit Bangladesh

De NPO is sowieso goed bezig met hun documentaires de laatste tijd. Ze stuurden ook Jeroen Pauw (of all people) naar Bangladesh om daar een kijkje te nemen in de kledingindustrie. Je ziet er eigenlijk niets dat je nog niet wist, maar de beelden blijven schokkend, vooral van de ramp bij Rana Plaza, het acht verdiepingen tellende gebouw dat in 2013 instortte. Sindsdien tekenden vele Westerse kledingmerken een convenant dat de omstandigheden in de fabrieken zou moeten verbeteren, maar wat dat in de werkelijkheid heeft opgeleverd, is nog steeds niet om opgelucht  van te raken.

Lupita Nyong’o en Elmo is de beste combinatie ooit

Na Twelve Years a Slave waagt Lupita Nyong’o zich aan een nieuw acteeravontuur, namelijk Sesamstraat. Als je racisme wilt bestrijden, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom doen Elmo en Lupita een ronduit adorabele sketch over het thema ‘skin’. Ook leuk als je geen vier meer bent!

Waarom Net Neutraliteit me een drol kan schelen

Om eerlijk te zijn is het hele netneutraliteitdebat volledig langs me heen gegaan. Ik wist niet wat het was en waarom het me ook maar iets zou moeten schelen en in de nieuwsberichten die ik erover las werd maar aangenomen dat ik die basiskennis al had. Toen was daar komiek John Oliver, die me als geen ander weet te interesseren in current events met zijn show Last Week Tonight en die haarfijn weet te illustreren hoe belachelijk het is dat het principe van netneutraliteit ook maar open wordt geácht voor discussie.

Getagged , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: