Famous Feminists: Ruth Bader Ginsburg

Whitman And Brown Attend Womens Conference 2010

Als je een serie gaat maken over beroemde feministen,  moet je gewoon beginnen met Ruth Bader Ginsburg. Niet alleen is RBG een wandelende bron van T-shirt-, Valentijnsdagkaarten- en baby Halloweenkostuuminspiratie, ze is ook nog eens de tweede vrouwelijke Supreme Court Justice van Amerika, die niet bang is het patriarchaat en de Amerikaanse grondwet een schop tegen de schenen te geven. Niet voor niets wil Leslie Knope haar kinderen Ruth, Bader en Ginsburg noemen!

Ruth Does It All

Ruth Joan Bader Ginsburg wordt hopelijk volgende maand 82, maar is nog lang niet bezig met haar pensioen. Ze is Associate Supreme Court Justice, oftewel één van de negen rechters van het Federaal Hooggerechsthof in Washington, een positie die ze op haar 60ste toegewezen kreeg door president Bill ‘I did not have sexual relations with that woman’ Clinton.

rbg vroeger

Ruth Bader werd in 1933 geboren in een arbeiderswijk in Brooklyn. Haar moeder kreeg nooit de kans om verder onderwijs te volgen, al had ze dat wel graag gewild en daardoor was Ruth nog vastberadener om hard te werken. Ze blonk uit op haar middelbare school. De dag voor haar high school graduation stierf haar moeder aan kanker. Ondanks dat het haar niet aan kwam waaien -0f misschien juist daarom?- studeerde Ruth als beste van haar klas af in rechten aan Cornell. Hetzelfde jaar trouwde ze met één van haar medestudenten, genaamd… je raadt het al: Ginsburg, en werd ze Ruth Bader Ginsburg.

Om de jaren daarna te beschrijven kun je jezelf beter afvragen wat Ruth níet heeft gedaan. Ze werd moeder, studeerde rechten aan Harvard en Columbia, werd hooglerares en voerde het Women’s Rights Project of the American Civil Liberties Union aan. Ze schreef het boek Constitutional Aspects of Sex-Based Discrimination. In 1980 werd ze door president Jimmy Carter aangestelt aan het Courth of Appeals en in 1993 werd ze dus Associate Supreme Court Justice.

rbg

Hobby Lobby

In haar positie bij het Federaal Hooggerechtshof spreekt Ruth zich vaak uit voor gendergelijkheid, arbeidersrechten en de scheiding van kerk en staat. Het meest recente voorbeeld daarvan is haar dissent inzake de uitspraak over Hobby Lobby. Onder de Affordable Care Act (beter bekend als ObamaCare) zijn bedrijven met meer dan 50 werknemers verplicht hun werknemers een zorgverzekering aan te bieden, waaronder ook anticonceptie vergoed wordt. Hobby Lobby is een grote keten van knutselwinkels waarvan de eigenaren conservatief christelijk zijn. Zij weigeren hun werknemers anticonceptie te vergoeden, want dat leidt volgens hen tot abortus. De zaak kwam voor het Federaal Hooggerechtshof, waar 5 van de 9 rechters Hobby Lobby gelijk gaven en voor hen een uitzondering op de wet maakten. Op dit punt is het misschien goed om even te vermelden dat 5 van de 9 rechters republikeins is.

Needless to say, hoorde Ruth Bader Ginsburg niet bij die 5, want scheiding van kerk en staat en vrouwenrechten en common sense. Ze schreef een 35 pagina’s tellend dissent over de uitspraak. Een dissent betekent -in deze context- dat je het er niet mee eens bent en/of er afstand van doet.  The Rage of Ruth, zoals ik het dissent zelf graag noem, ging viral en verwierf de toch al populaire RBG de status van Tumblr-heldin.

Tumblr-heldin

Als bewijsstuk lever ik hier een aantal uitingen van het RBG-fandom, respectievelijk: Ruth Baby Ginsburg Halloweenkostuums, valentijnskaarten, T-shirts en als klap op de vuurpijl nail art en een tattoo.

Another Ruth Baby Ginsburg!<br /><br /><br /><br /><br />
(thanks for the submission, Daniel Stein!)

rbg valentin2 rbg valentine

rbg supreme

rbg tee rbg tees rbg tshirt

rbg nail art

 

Het moge duidelijk zijn: Ruth Bader Ginsburg is de Disneyprinses waar we allemaal op wachten. SUPREME.

Getagged , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: