10 x Mijn favoriete momenten uit Inside Amy Schumer

ias

Wat mij betreft is Amy Schumer de reigning Queen of Comedy. Ze staat voornamelijk bekend als ‘die komediante die graag over haar “pussy” praat op Comedy Central’. Wat je misschien nog niet wist, is dat ze eerst heel hard heeft moeten vechten voor haar recht om het woord ‘pussy’ überhaupt te mogen zeggen. Comedy Central vond het namelijk geen probleem om het woord ‘dick’ uit te zenden, maar ‘pussy’ vonden ze om één of andere reden te ver gaan. Amy kwam, zag en overwon en zette daarmee ook gelijk de toon voor haar hilarische sketchserie Inside Amy Schumer, waar ze allerhande seksistische nonsens en stereotyperingen over vrouwen op de hak neemt en waar humor en sociale kritiek naadloos in elkaar overvloeien. Hier mijn favoriete feministische momenten waarop Amy het patriarchaat voor lul zette:

1. Last Fuckable Day

Amy en haar helden Julia Louis Dreyfus, Tina Fey en Patricia Arquette illustreren op hilarische wijze hoe Hollywood een double standard hanteert als het om ouder wordende acteurs en actrices gaat.

2. Milk Milk Lemonade

In deze parodie op zo’n beetje elke R&B-clip ooit steekt Amy de draak met onze obsessie met vrouwelijke lichaamsdelen en dan specifiek de kont, die toch eigenlijk ook maar een fudge machine is. Niet alleen is dit liedje supercatchy, er zitten ook nog eens heel veel guest stars in de clip (JEMIMA KIRKE)!

3. Girl, You Don’t Need Makeup

‘Hé, dit liedje van One Direction kende ik nog niet.’ Je zou het zomaar kunnen denken, maar het is toch echt een Amy original, deze bom van waarheden die op je trommelvliezen gegooid wordt en precies samenvat hoe ik denk over mannen die om het hardst roepen dat ze niet van makeup houden. Ze hebben werkelijk geen idee.

4. Football Town Nights

Rape culture tiert er welig op los op Amerikaanse universiteiten, vooral binnen studentenverenigingen en sportsteams. Campus rape is zo’n begrip geworden dat het helaas zelfs zijn eigen Wikipedia-pagina behoeft. Slachtoffers worden vaak niet geloofd, er wordt hen verweten dat ze er op één of andere manier wel om gevraagd zullen hebben en daders worden beschermd door het bestuur. In deze Friday Night Lights spoof raakt Amy precies de juiste snaar en legt de aard van het probleem -al steeds meer wijn drinkend- bloot.

5. Chicks Who Can Hang

Als vrouw moet je vooral niet te mannelijk zijn, maar ook eigenlijk niet te vrouwelijk. Je weet wel, gewoon lekker ‘one of the boys’. Was er ooit een ergerlijker concept? Ik denk van niet en Amy blijkbaar ook.

6. Beer Ad

Seksistische bierreclames waarin vrouwen als lustobject of accessoire worden neergezet: het is niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat de vrouw in kwestie -raad eens wie- er dit keer tegenin gaat. Oh, de voldoening!

7. Sex Tips

Als we glossy’s moeten geloven, doen we het allemaal verkeerd: sex. Vrouwenbladen staan vol met sextips, vaak op het belachelijke af (did someone say grapefruit tip?) Voor iedereen die zich afvraagt hoe het er op zo’n redactie aan toe gaat, nou zo ongeveer:

8. Sex Prep

Over sex gesproken, als je dacht dat je er alleen een douche voor hoeft te nemen, think again. Je bent harig en vies en je moet de hele dag kegels doen. Dat je ’t even weet.

9. A Very Realistic Military Game

Het gamepersonage van Amy, een soldaat in het Amerikaanse leger, wordt verkracht door een meerdere. Wat volgt is een geweldige metafoor voor het echte leven, inclusief victim blaming en emotionele chantage.  ‘You must have pushed the wrong button’ ‘Did you know he has a family?’ Classic.

10. Babies & Bustiers

Move over, Honey Boo Boo Child! Amy Schumer aka Little Miss Hot As Balls is coming for your tiara. In de woorden van elke pageant mom ooit ‘If god didn’t want this for my child, why did he make her so freaking attractive?’ Deze shit zou toch gewoon verboden moeten worden?


Bonus: De Hele Aflevering ‘Twelve Angry Men Inside Amy Schumer’

Aflevering 3 van het derde seizoen was een briljante ode aan 12 Angry Men, de cultklassieker uit 1957. In plaats van Hendry Fonda, Robert Webber, Lee J. Cobb en the gang bestaat de jury nu uit onder meer Jeff Goldblum, Vincent Kartheiser en Silicon Valley’s Kumail Nanjiani. Ze buigen zich over de kwestie ‘is Amy Schumer aantrekkelijk genoeg om op televisie te mogen?’. Deze sketch neemt de hele aflevering in beslag en staat daarom niet op YouTube. Hier is een wel een fragment:

Bonus nummer 2 (Ik kan gewoon niet kiezen ok?): Celebrity Interview

Dit is zo’n spot on impressie van de interactie tussen talk show hosts en jonge actrices, in dit geval Blake Lively. Ik hoop dat ze er zelf ook om kan lachen, ik in ieder geval wel. Let ook even op Amy’s benen, die met de take goudkleuriger worden, een letterlijk briljant detail.

Tot slot nog dit:

amy

Denk ik ook, Amy.

Getagged , , , , , , , , , , , ,

One thought on “10 x Mijn favoriete momenten uit Inside Amy Schumer

  1. M&MFASHIONBITES schreef:

    Nice photo 🙂
    BLOG M&M FASHION BITES : http://mmfashionbites.blogspot.gr/
    Maria V.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: