Go Set A Watchman: Het Dilemma Van De Harper Lee Fan

gsaw

Boekenliefhebbers over de hele wereld houden hun collectieve adem in tot 14 juli. Dan komt namelijk Go Set A Watchman uit, het vervolg op Harper Lee’s geliefde meesterwerk To Kill A Mockingbird. Er is geen boek dat ik liever wil lezen en toch weet ik niet zeker of ik het moet kopen…

Dit jaar viert To Kill A Mockingbird, voor het eerst verschenen in 1960, zijn 55ste verjaardag. Wie het boek nog niet in zijn bezit heeft, kan sinds 5 jaar geleden niet alleen kiezen uit de klassieke paperback, maar ook verschillende hardbacks en 50th anniversary editions, de één nog mooier dan de ander, die deze week allemaal zijn afgestoft en vooraan in de boekhandels op display liggen.

Ik viel bijna van mijn stoel toen ik las dat Harper Lee na 55 jaar een vervolg op één van mijn favoriete boeken (en dat van Victoria Beckham, je moet het maar weten) uit zou brengen in 2015. In eerste instantie dacht ik ‘YASS YASS YASS’, maar toen ik eens verder ging lezen veranderde dat als snel in ‘Oh no no no’. Het lijkt er namelijk op dat Harper Lee, één van ’s werelds meest geliefde auteurs, in dit verhaal de spotvogel is en HarperCollin’s het rokende geweer vasthoudt.

To Kill A Mockingbird (in het Nederlands ‘Spaar De Spotvogel’) is één van de meeste populaire Amerikaanse boeken ooit, geschreven vanuit het perspectief van de zesjarige Scout, een personage dat gebaseerd is op Lee’s jongere zelf, zo heeft de schrijfster ooit gezegd.

Scout groeit op in een klein dorpje in Alabama, waar racisme een hoogtepunt bereikt in een rechtzaak die de gemeenschap dreigt te verscheuren. Haar vader, Attichus, is advocaat en verdedigt een Afro-Amerikaanse man. Dat wordt hem niet in dank afgenomen. Hoewel hij zijn kinderen probeert af te schermen, weet de kleine Scout dondersgoed wat er aan de hand is en observeert voor de lezer de gebeurtenissen en vooral de mensen om haar heen.

To-Kill-a-Mockingbird-quotes-3

Ondanks het succes van haar boek, dat een Pullitzer won en een populaire verfilming met Gregory Peck wist te veroveren, is Harper Lee altijd erg terughoudend geweest naar de media. Ze hield haar leven lang vol dat ze nooit meer zou schrijven en ook nooit meer een boek zou uitbrengen.

De eigenaardige schrijfster woonde jarenlang in New York, maar kwam na een heftig herseninfarct in 2007 weer naar haar geboorteplaatsje Monroeville, Alabama, om daar in een verzorgingstehuis te wonen. Het infarct heeft ervoor gezorgd dat ze zo goed als blind en bijna doof is. Ze werd verzorgd door haar zus, Alice, die ook als barrière tussen haar en de pers fungeerde.

Hier begint het verdachte gedeelte van het verhaal. Alice stierf in november 2014 en twee maanden later kondigde HarperCollins prompt aan dat Harper Lee had besloten Go Set A Watchman uit te brengen.

Achteraf blijkt dat het nieuwe boek, Go Set A Watchman, helemaal geen vervolg had moeten zijn. Het was het eerste boek dat Lee ooit schreef, maar toen ze het opstuurde naar een uitgever, instrueerde deze haar om het verhaal veel eerder plaats te laten vinden. Dus schreef ze To Kill A Mockingbird en bleef Go Set A Watchman ongepubliceerd, tot het ontdekt werd door Tonja Carter, die de laatste jaren als Lee’s advocaat optreedt.

WASHINGTON - NOVEMBER 05:  Pulitzer Prize winner and "To Kill A Mockingbird" author Harper Lee smiles before receiving the 2007 Presidential Medal of Freedom in the East Room of the White House November 5, 2007 in Washington, DC. The Medal of Freedom is given to those who have made remarkable contributions to the security or national interests of the United States, world peace, culture, or other private or public endeavors.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Het was Carter die de onderhandelingen met de uitgever voerde. Niemand bij HarperCollins heeft direct contact gehad met Harper Lee. Fans en critici vroegen zich af in hoeverre Lee wel echt zelf deze beslissing had gemaakt en of ze niet door Carter gemanipuleerd was.

Vooral toen getuigenissen van verschillende bekenden en dorpsgenoten en een dokter verschenen dat de 89-jarige Lee zo goed als handelsonbekwaam is, moest de spinmachine van HarperCollins heel wat overuren maken. De uitgever vertelde in een statement ‘Mevrouw Lee was niet meteen verkocht om het boek uit te brengen, maar werd overtuigd nadat een handvol mensen het gelezen hadden en haar verzekered dat het het publiceren waard was.’

Advocate Tonja Carter ontkent alles en beweert zelfs dat de schrijfster ‘verontwaardigd en beledigd’ is dat mensen haar niet in staat achten haar eigen beslissingen te maken. Ondertussen heeft de staat Alabama een onderzoek ingesteld naar aanleiding van mogelijk ouderenmisbruik en uit dat onderzoek kwam dat Harper Lee handelsbekwaam is en dat er hier geen sprake is van manipulatie of uitbuiting.

Harper Lee Smokes

We zullen de waarheid waarschijnlijk nooit weten, want het enige teken van leven dat Harper Lee in al deze hectiek heeft gegeven, was ‘GO AWAY’, geschreven op een verfrommelde brief van een journalist, aan hem terugbezorgd met haar handtekening eronder. 80% Van mij wil naar de boekwinkel rennen en Go Set A Watchman pre-orderen maar de andere 20% vraagt zich af: nu haar geliefde zus en beschermer Alice overleden is, Who’s Setting A Watchman For Harper Lee?

 


 

Coverfoto: onbekend
Tweede foto: okmoviequotes.com
Derder foto: pbs.org
Vierde foto: theguardian.com

Getagged , , , , , ,

One thought on “Go Set A Watchman: Het Dilemma Van De Harper Lee Fan

  1. Helma schreef:

    Hier ligt misschien en mooie taak voor jou?:-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: