Zelf vegetarische (of vegan) sushi maken

coverpic

Natuurlijk houd ik van sushi, I’m not a savage! Het is alleen an sich niet echt een vegetarisch gerecht, want rauwe vis (yum). De lekkerste vegetarische of veganistische sushi maak je dus gewoon lekker zelf. Dat is makkelijker dan je denkt, want geloof me: als ik het kan, kun jij het zeker. 

De boodschappen kun je doen bij de toko, dat is vaak het goedkoopst. Als er echter geen toko in de buurt is kun je ook bij Albert Heijn en Jumbo terecht voor sushiproducten.

Dit heb je nodig:

sushi1

-sushirijst (deze heeft een dikkere en kortere korrel en is dus echt anders dan gewone rijst)

-nori (gedroogd zeewier)

-sushiazijn (je kunt dit ook zelf maken door rijstazijn, suiker en zout te mengen, maar uit ervaring weet ik dat het met de kant-en-klare versie lekkerder wordt)

-de vulling die je lekker vindt – ik gebruik ei, avocado en komkommer, maar je kunt ook tofu, mango, gember, wortel, champignon asperge en nog veel meer gebruiken.

-eventueel sojasaus om de sushi in de dippen

-eventueel een matje om te rollen als je de rollen heel Pinterestwaardig wilt maken, maar ik doe het gewoon ‘met de blote hand’

Dit moet je doen:

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (reken minstens 100 gram per rol en twee tot drie rollen per volwassen persoon als hoofdmaaltijd).

IMG_1240 - kopie

2.Als je eieren gebruikt, kluts dan de eieren en bak er een omeletje van. Snijd de omelet in reepjes.

IMG_1239 - kopie (2).jpg

3.Snijd de avocado en de komkommer (geschild) in repen.

4.Plaats een vel nori op een glad oppervlak, met de glanzende kant naar beneden. Plaats hier wat rijst op en strijk het uit tot een gelijkmatige laag met de achterkant van een lepel.

IMG_1242 (2)

5.Plaats een reep van je vulling ongeveer in het midden op de rijst.

6. Nu rol je simpelweg de nori op, zo strak mogelijk maar niet zo strak dat het vel breekt. Soms moet je de vulling een beetje vasthouden zodat hij niet ‘voor de rol uitrolt’. Dat klinkt een beetje vaag maar je merkt het vanzelf.

IMG_1248 (2).jpg

7.Als je de sushi mooi wilt presenteren, snijd je de losse eindjes van de rol. Die eet je stiekem allemaal al op in de keuken, terwijl je je eventuele gasten nog even laat verhongeren. Trust me, zo doen de experts het. Het snijden gaat trouwens het beste als je je mes een beetje natmaakt met koud water.

IMG_1253 (2).jpg

8.Snijd nu gelijke stukjes van je sushi en zet ze op een hipsterplank (of gewoon op een bord). Schenk de sojasaus in een klein schaaltje.

O shokuji o o tanoshimi kudasai! (Volgens Google Translate is dat Japans voor ‘eet smakelijk’ maar waarschijnlijk betekent het ‘my hunger is fireman suspenders‘)

Getagged , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: