Mijn 10 ultieme vrijmarkttips voor Koningsdagqueens

348a707457beb090091b1c34f7f3d142

Al sinds jaar en dag sta ik met mijn kleedje op de vrijmarkt. Vroeger verkocht ik afgekloven Barbie’s, onthoofde Kens en gebruikte kindernagellak, maar nu ik het wat professioneler aanpak en Koningsdag mooi samenvalt met mijn Halfjaarlijkse Garderobe Uitmest Sessie (HGUS) verkoop ik louter nog kleren. Ik heb met de jaren heel wat tips ervaringen en kennis vergaard, die ik graag met jullie deel, zodat ook jullie Cash Queens van de Vrijmarkt kunnen worden. Doe er je voordeel mee!

1. Koop/maak/leen/huur een rek
Op de Vrijmarkt geldt het principe van survival of the fittest. Het gaat erom dat je gezien wordt. Mensen die over de markt slenteren zien letterlijk honderden stoffige kleedjes en bergen en bergen troep. Het is daarom belangrijk dat je opvalt en dat ze juist bij jou even stilstaan. De beste manier is om je kleding te presenteren aan een rek. De kleding komt niet alleen mooier uit aan een hanger, het staat ook nog eens professioneler en je brengt hiermee je koopwaar op ooghoogte. Sinds ik een rek gebruik stoppen ongeveer 84.5% meer vrijmarktbezoekers bij mijn kraam. Denk ik. Hier zit werkelijk geen wetenschap achter.

2. Wees selectief
Je valt ook op door alleen mooie dingen te presenteren en dus niet alleen maar vale H&M-truitjes met gaten. Vraag je bij alles af: zou ik dit zelf kopen? Het antwoord is natuurlijk nee, anders zou je het niet weg doen, maar je kunt wel inschatten of je ergens theoretisch gezien nog geld voor over zou hebben. Zorg dat de kleding in goede staat is. Poets je schoenen, zet waar nodig een knoop aan en bekijk of de kleding nog draagbaar en min of meer ‘zo goed als bijna nieuw’ is. Zo niet, gooi het dan in een kledingcontainer, of breng het naar een niet-zo-kieskeurige kringloop. Door alleen je mooiste spullen te verkopen kun je er meer geld voor vragen en ontstaat er ook mond-t0t-mondreclame. Het is me al vaak overkomen dat mensen ‘naar mijn kraampje waren gestuurd’ door bekenden die iets hadden gekocht.

3. Begin op tijd met de voorbereiding
Het is een beetje te laat om nu nog met deze tip te beginnen, zo’n 51 weken te laat, maar hier komt ‘ie voor volgend jaar: verzamel je kleren het hele jaar door. Als je de dag voor Koningsdag wanhopig in je kast op zoek gaat naar kleren om te verkopen, kijk je er minder selectief naar en loop je het risico dingen op te ruimen waar je later spijt van krijgt. Zet een doos op zolder of onder je bed en stop daar druppelsgewijs het hele jaar door kleding in die je niet meer wilt hebben. Kijk tussendoor eens in de doos en het kan zomaar gebeuren dat je er toch nog dingen uithaalt.

4. Zet je wekker 
Opstaan at the asscrack of dawn hoort niet bij mijn favoriete activiteiten, maar als je een mooie plek op de Vrijmarkt wilt veroveren hoort dat er nu eenmaal bij. Naast het zoeken van een goede plek en het vinden van een parkeerplaats (hel) moet je ook nog alle kleren van de auto naar de markt zeulen, je rek opzetten en je kleding ophangen. Begin dus op tijd.

beyonce

5. Kies een goede plek
Kies als het even kan een plek aan de zonkant en dus niet de schaduwkant van de straat. Niet alleen val je dan meer op, het is ook wel zo lekker warm als je heel de dag moet zitten of staan. Probeer ook ergens te gaan staan waar veel toeloop is, bijvoorbeeld bij een eetgelegenheid, een plaats met een gratis toilet (voor jezelf ook handig) of tussen een parkeerplaats en de stad. Let er wel op dat er een door de gemeente aangegeven gebied is waar verkocht mag worden en riskeer geen boete.

6. Neem iemand mee of zorg voor aflossing
Als je net als ik van half 8 ’s ochtends tot 4 uur ’s middags zit te verkopen is het wel fijn als je af en toe even iets eten kunt kopen, naar de wc kunt of zelf even je benen kunt strekken op de Vrijmarkt (kun je meteen de competitie even checken). Het prettigst is dus om met zijn tweeën te gaan, maar als dat niet lukt kun je ook iemand vragen om je op een bepaalde tijd een halfuurtje af te komen lossen.

7. Neem een fannypack vol kleingeld mee
Ja, je leest het goed, een friggin’ fannypack. Op zo’n drukke dag als Koningsdag moet je goed op je portemonnee letten. Een fannypack, ook wel bekend als heuptasje of bumbag, bevestig je rond je middel. Het is daarmee vrijwel zakkenrollerproof en je hebt je handen lekker vrij. Gelukkig hoef je er dankzij ASOS niet meer bij te lopen als je vader op vakantie of elke Duitse toerist ooit, want fannypacks zijn redelijk terug en er zijn genoeg stylish exemplaren te verkrijgen. Zorg ervoor dat je fannypack aan het begin van de dag vol zit met kleingeld. Het is het beste om met ronde prijzen te werken, dus je hebt dan alleen 1 en 2 euromuntstukken nodig en hooguit een paar 50centjes. Doe in de fannypack een briefje met hoeveel geld je zelf hebt ingelegd, dat kun je dan aan het eind van de dag van je winst aftrekken. Dit is vooral heel handig als je met zijn tweeën bent en de winst dus verdeeld. Dan wil ieder natuurlijk wel eerst zijn ingelegde deel terug.

tumblr_nm6i6xo4qM1rql1mzo1_1280

8. Pas gedurende de dag je prijzen aan en wees niet bang om te onderhandelen
Als je braaf naar mijn tips hebt geluisterd heb je een rek vol met mooie spullen, die hoef je dus niet voor een appel en een ei weg te doen. Sommige mensen zijn werkelijk schaamteloos en bieden zonder pardon minder dan de helft van je vraagprijs. Wees dan ook niet bang om vriendelijk, doch ferm ‘Nee, sorry, daar verkoop ik het niet voor’ te zeggen. Bedenk wat je in het ideale scenario voor je kleren zou willen krijgen en begin daarmee. Gedurende de dag kun je altijd nog zakken. Voorbeeld: je hebt een leren jasje van -ik noem maar wat- Goosecraft. Je hebt er zelf bijna 200 euro voor betaald. Ja, het is wat gekreukt, maar ziet er verder nog prima uit en kan nog jaren mee. Je wilt er eigenlijk 50 euro voor hebben, maar je bent bang dat dat misschien een beetje veel is voor de Vrijmarkt. Eerst peil je hoeveel interesse er in het jasje is. Als er veel naar gekeken wordt, maar iedereen haakt af wanneer je de prijs zegt, moet je wat zakken. Als er een meisje komt dat op slag verliefd is op het jasje, maar vraagt of het niet voor 30 euro mag, want ze vindt 50 euro nogal duur, zak je tot 40 euro. Als ze het koopt heb je alsnog 80% van je ideale prijs. Als ze het niet koopt, jammer dan, of misschien komt ze later op de dag nog terug. Als het inmiddels 2 uur is geweest en het jasje hangt er nog steeds, overweeg dan om hem toch weg te doen voor 30 euro. Als je dat echt zonde vindt, pak hem dan weer in en probeer hem thuis via Marktplaats te verkopen, daar kun je meer vragen.

9. De alles voor x euro-truc
Aan het eind van de dag zijn de meeste van je mooie spullen wel verkocht en hangen er voornamelijk dingen waar je echt vanaf wilt. Dan kun je de ‘alles voor x euro’ truc toepassen. Haal alle dingen die je nog te mooi vindt of die je toch liever op Marktplaats zet van het rek, zodat alleen de dingen waar je vanaf wilt nog overblijven. Plak dan aan beide uiteindes van het rek een bordje met ‘alles voor 3 euro’, of nog minder als je er echt graag vanaf wilt. Bedenk hierbij dat alles wat je niet verkoopt, ook weer mee terug gezeuld moet worden. Je kunt het dan maar beter voor een prikje verkopen, dan kun je naar huis een paar tientjes extra en een vuilniszak minder. Vergeet niet karton en een marker mee te nemen.

10. Neem een thermoskan met thee en wat broodjes/snacks mee en een klapstoeltje
Als je zomaar de hele dag staat, kun je het koud krijgen en ook wel een beetje flauw worden. Zorg dus dat je iets warms bij je hebt en wat koolhydraten, want het lukt niet altijd om snel ergens wat eten te kopen. Je kunt dus maar beter voorbereid zijn. De hele dag staan hoeft trouwens niet als je een klapstoeltje meeneemt. Hopelijk gaan de zaken zo goed dat je heen en weer dartelt van koper naar koper, maar zo niet, dan kun je op rustige momenten even zitten.

Dit waren mijn tips. Volg ze en je kunt ongetwijfeld aan het eind van de dag douchen in briefjes van vijf euro terwijl je het Wilhelmus zingt.

Als je dit allemaal nogal veel moeite vind, kun je altijd nog doen wat dit werkelijk geniale jongetje op de vrijmarkt in Utrecht deed:

414844_424218224257736_196704347009126_1687768_147575814_o

 

Getagged , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: